DGS sınavının içeriği hakkında genel bilgiler.
Sınavda uygulanan test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri niteliktedir.
DGS başvuru şartları
Adaylar, dikey geçiş için yapılacak olan sınavlara son yapılan düzenlemeler ile sınırsız olarak girebilirler. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da sınava başvuru yapabilir. Yüksekokulların birden çok önlisans programından mezun olan öğrenciler, mezun oldukları her bölüm için yine sınırsız olaral DGS’ye girebilirler.
Açıköğretim ve meslek yüksekokullarının önlisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri gerekmemektedir. Bu durumdaki adaylar kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptirler. Bu konudaki başvuruların ilgili yükseköğretim kurumuna yapılması gerekmektedir. Açıköğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan önlisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.
DGS ile ilgili sıkça sorulan sorular
Dikey Geçiş Sınavına başvurular ne zaman yapılacaktır?
Başvuru tarihleri basın-yayın organları ve merkezimizin internet sayfasında basın duyuruları ile ilgililere duyurulmaktadır.
Başvurular nerelerden yapılmaktadır?
Başvurular Meslek Yüksekokulları Müdürlükleri, ÖSYM İl Sınav Yöneticilikleri ve AÖF Bürolarından yapılmaktadır.
Sınavda hangi testler uygulanıyor?
Lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesini amaçlayan bir test uygulanmaktadır.
DGS soru sayılarında ve sınav sürelerinde değişiklik yapıldı. DGS kılavuzunda yapılan açıklamaya göre,soru sayısı 100 olup toplam dakika ise 135 olarak belirlendi.